Regenboogtranen,
voor kinderen

Huil jij weleens?kind

Dat moet wel, iedereen is zo nu en dan in tranen. Maar er kan ineens wat naars gebeuren. Je huilt niet eventjes of een keertje. En er komen tranen die van alles zeggen. Jij weet zelf het beste wat ze betekenen. Zoals:

  • Ik ben zo boos
  • Ik ben zo bang
  • Ik weet niet meer wat ik moet doen
  • Ik weet niet waarom ik huil
  • Ik mis…
  • Ik ben zo verdrietig

Tranen zijn er in alle kleuren van de regenboog. Als je verdriet hebt, voelt dat als het dragen van bijvoorbeeld een zware rugtas. Geen echte, maar toch, je merkt dat die rugtas behoorlijk wat gewicht heeft. Die rugzak kan vol zijn, omdat je niet lekker in je vel zit. Omdat het moeilijk is op school. Omdat je ouders zijn gescheiden of gaan scheiden. Omdat je gaat verhuizen. Of misschien heb je wat verloren, iets heel belangrijks. Of iemand is ziek, iemand van wie je ontzettend veel houdt. Of iemand gaat dood. Wat een verdriet heb je. Wat is dat loodzwaar. Bijna niet te tillen. Soms huil je vanbinnen en ziet niemand je tranen.

Regenboogtranen kan jou op weg helpen. Bij mij mag je uitspreken hoe jouw verdriet eruitziet. Wat dit met je doet. Jij en ik kunnen ervoor zorgen dat die rugtas lichter wordt. De zon gaat weer schijnen. Eerst nog voorzichtig. Als je je tranen droogt kunnen dat zomaar regenboogtranen zijn. Waarom? Je gaat van de regen naar de zon. We lopen er samen naartoe. Je begrijpt nu vast waarom ik voor mijn praktijk de naam Regenboogtranen heb gekozen.

Hoe kan ik je helpen?
Dat jij de enige niet bent,
dat is een troost die je al kent,
dus huil maar even.

Willem Wilmink
Uit: Huilen is gezond

Het troost een beetje als je weet dat je niet de enige bent. Er zijn jammer genoeg meer kinderen die iets naars meemaken en die net als jij denken dat de hele wereld op zijn kop staat. Je bent boos, bang of denkt dat het jouw schuld is. Of het lijkt erop dat je hoofd bijna ontploft van al dat denken en piekeren. Lucht je hart en deel met andere kinderen wat er met je gebeurt. Ik regel dat. In kleine groepen van maximaal vier kinderen van je eigen leeftijd komen we acht keer bij elkaar om te praten en dingen samen doen, zoals knutselen of schilderen. Het maakt niet uit of je er goed in bent.
Wil je liever alleen met mij een afspraak maken? Geen enkel probleem.

Heerlijk, om niet met woorden maar met voorwerpen te vertellen wat je voelt. Omdat je gewoon niet wilt praten of omdat je dat moeilijk vindt. Niets moet, alles mag zo lang je anderen niet kwetst. Ook in de groep zul je je veilig weten, want we maken afspraken over hoe we met elkaar omgaan. Wat jij vertelt, wordt niet doorverteld. We pesten niet. Wat jij doet, blijft onder ons. Het is fijn om erachter te komen dat er anderen zijn die je begrijpen, anderen met wie je samen gaat werken aan het leegmaken van je rugzak. Je merkt dat je het niet in je eentje hoeft te doen.

Hans Groot WesseldijkRegenboogtranen, voor kinderen